,

, , , ,

Oostduinkerke

,

De Zandbakclub

In de tachtiger jaren waren de meeste bewoners van het Rodenbachplein en omliggende jonge gezinnen met vier tot acht kinderen in de leeftijd tussen vijf en vijftien jaren. Zij vormden al snel een vrolijke bende die zich organiseerde in een Zandbakclub. Zandbak? Het centrale plein dat al in 1930 ommuurd werd, was eerst een vlak grasveld, bedoeld om tennis en voetbal te spelen, maar tijdens de oorlogjaren veranderde dat aspect. Onder invloed van de wind ontstond er binnen het muurtje, een grote depressie, een metersdiepe enorme zandbak met heerlijk fijn zand, waarin de jeugd kon graven, een volleybal net opstellen en gezellig vergaderen.

 

De Zandbakclub werd daar geboren. Elke dag werden activiteiten georganiseerd, fietstochten, tennis competities, kampvuren en veel meer. Een bestuur werd verkozen, een blad werd opgericht, de club werd georganiseerd.

1977. Merk het volleybalnet in de zandbak. Op de achtergrond villa Laagland, toen nog met luikjes.

Vijftien jaar later veranderde de zandbak van uitzicht. Een bulldozer van de gemeente opende een gat in de muur, en vrachtwagens reden er doorheen om grond te storten. Die werd opgegraven bij de bouw van de appartementsblokken langs de zee. Jammer genoeg stortten ze niet allen zand, maar ook veel bouwafval, gebroken bakstenen, stukjes beton en allerlei vuil. De put werd zo gevuld.

Vandaag heeft de natuur opnieuw het overwicht genomen en groeit op het terrein duindoorn, enkele blauwe zeedistels en andere typische zeeflora, die bijdraagt tot het idyllisch karakter van het plein. Het weinige zand dat nog bloot ligt is vervuild door grof materiaal. In het zand spelen is moeilijker geworden.

De jongeren van de zandbakclub zijn uitgezworven, maar de herinnering aan die heerlijke tijd is blijven leven. In augustus 2010 kwamen Zandbakkers van de eerste generatie met hun kroost en sympatisanten bijeen voor en nieuwe start. Ter Yde wordt opgefrist, het tennisveld is hersteld en het gejoel van frisse kinderstemmen kleurt de omgeving.

2010. De nieuwe zandbakclub klaar voor een grote tocht. Klik op de foto voor een vergroting.