,

, , , ,

Oostduinkerke

,

Laagland


laagland in 1932 ...................................................en in 1935

,

,

,

In 1930 was Mr. L. De Belder was een van de eersten die rond het Robenbachplein grond kocht van n.v. Duinpark Bad, en wel vier aaneengesloten percelen. Op een van deze percelen bouwde hij Laagland. Samen met Duinroosje en Ter Yde, die uit de zelfde periode stammen, vormen dit trio een duidelijk beeld van de architectuur van die tijd. Een meerderheid bouwde traditionele villas met een hoog spits dak, de anderen, hervormingsgezinde individualisten, bouwden in de nieuwe modernistische stijl.


voor een vergroting: Klik op het beeld

De Belder was architect en beëedigd landmeter in Schoten bij Antwerpen. Goed bevriend met Fee Timmermans, nodigde hij hem uit om een deel van zijn zomervacantie door te brengen in Laagland. Daar werkte Timmermans aan een van zijn meest bekende boeken: Boerenpsalm. Op de gevel van Laagland werd door de VTB een gedenkplaat aangebracht die zegt dat hij daar tijdens de zomers van 1933 tot 1939 verbleef. Ik vernam echter uit een betrouwbare bron dat Fee Timmermans er slechts een of hoogstens twee zomers verbleef, en dat de uitnodiging daarna niet werd herhaald omdat de slordige en verstrooide kunstenaar de woning in vrij grote wanorde had achtergelaten. Je kunt nog meer te weet komen over "de Fee" in Oostduinkerke door hier te klikken


Laagland in 1935


1949, bij het herstellen van de oorlogschade werd de deur verplaatst.


1977, wit geschilderd en met groene luikjes

 

 Mr. De Belder werd schepen van Openbare Werken in Schoten in 1938, maar overleed na een korte ziekte in augustus 1940. Na de oorlog verkochten zijn erfgenamen de villa. Ze was vrij zwaar beschadigd en bij de wederopbouw veranderde het bouwplan een beetje. Vergelijk op de foto's de plaats van de deur in de noordgevel.

Laagland werd nu wit geschilderd en de ramen kregen groene houten luiken, die het een bijzonder mooi uitzicht gaven. Toen deze luiken versleten waren, een tiental jaren geleden, werden zij vervangen door rolluiken.

Met dank aan Mr. P. De Belder en de familie Cordemans voor fotos en informatie.

.
.

.

.

.

.

.