,

, , , ,

Oostduinkerke

,

De cocarde

Wie vanuit een vliegtuig Oostduinkerke beziet wordt getroffen door een merkwaardig patroon: een halve cocarde die aanleunt tegen de zee, met concentrische ringen van afwisselend bebouwde- en natuurgebieden. Met google Earth kan iedereen dit patroon waarnemen, maar het kleurverschil tussen beide zones is niet zo frappant, omdat de satelliet kijkt doorheen dikke luchtlagen die de kleuren verdoezelen. Op deze afbeelding zijn daarom de natuurgebieden wat extra groen gekleurd.

Hoe zou dit patroon ontstaan zijn? Zou het gemeentebestuur in de negentiende eeuw dat zo gepland hebben? Of is het een ongewenst neveneffect van ondoelmatige gemeentelijke besluiten? Of heeft grondspeculatie er iets mee te maken?

Het patroon heeft gunstige en minder gunstige gevolgen. Gunstig is dat niemand in Oostduinkerke ver moet lopen om in een stuk natuur terecht te komen (tenzij dit met draadversperring is afgesloten). Minder gunstig is het gebrek aan radiaire wegen die van de peripherie naar het centrum leiden. Te voet moet men een omweg maken, per fiets moet je minstens een eind langs de gevaarlijke Albert I laan of Leopold II laan rijden.

Home