,

, , , ,

Oostduinkerke

,

Geschiedenis van Ter Yde

Op onozelekinderdag in 1931 kocht kunstschilder R. Buyle een perceel van Duinpark-Bains s.a. en liet er een villa op bouwen. Hij noemde ze Ter Yde, een oude plaatsnaam die min of meer overeenkomt met het Rodenbachplein. De foto toont de noordkant van Ter Yde. Zandkleurige baksteen vormde de muren. Alleen de dakgoot en de balkonomlijstingen werden wit geschilderd.

Op de voorgrond ligt de Huldelaan, toen nog een nauwelijks verharde zandweg. Voorbij Ter Yde zien we het muurtje dat toen een vlak grasveld in het midden van het Rodenbachplein omzoomde. Helemaal rechts de puntgevel van Laagland. Merk hoe de villas her en der geisoleerd staan in het duinenlandschap.

R. Buyle was zo tevreden van zijn villa dat hij zijn huis in Boitsfort opzegde en domicilie koos in Ter Yde. Hij bleef er echter niet erg lang wonen want in de zomer van 1936 verkocht hij Ter Yde aan Dr. Ch. Gernez, hoogleraar in de geneeskunde aan de universiteit van Lille. Misschien hadden drie winters zo dicht bij de zee de beperking van de ligging aangetoond.

De oorlog verstoorde alles, de kuststreek werd spergebied, en een obus sloeg een gat in een muur van Ter Yde. Kort na de oorlog in 1946 kocht Dr. G Vuylsteke "les ruines d'une villa Ter Yde", maar de schade viel nogal mee. Na herstel van het gat in de muur was de villa weer bewoonbaar. Een foto uit die tijd toont dat de villa nog blote bakstenen muren toonde, alleen de dakrand, de omlijsting van de balkons en ramen waren wit.

In de volgende jaren veranderde de villa nog meerdere malen van eigenaar. Zij werd volledig wit geschilderd en haar naam werd veranderd in "De Domperkens".

De laatste eigenaar gaf Ter Yde haar oorspronkelijke naam terug. Het oorspronkelijke bouwplan van R. Buyle is nog steeds onveranderd bewaard. In 2010 werdt een grondige opfrisbeurt gestart; stilaan ziet Ter Yde er weer even mooi uit als weleer.

 

2008

.
.

.

.

.

.

.