,

, , ,

De Zandbakclub

,

Wonderlijk Oostduinkerke

De reuzepaddestoelen

De grootste paddestoelen van het land stonden in Oostduinkerke. Aan de Schepensstraat grenst een weide die elk jaar in augustus bezaaid lag met tientallen grote witte paddestoelen, sommige wel een halve meter in doormeter. Op een dag of twee bereiken ze die afmeting. Elkele dagen later verkleuren ze tot lichtbruin en schrompelen dan weg. Bij de eerste koude verdwijnen ze tot volgend jaar.

 

 

Vers hebben deze paddestoelen het parfum van de weidechampignons die we plukten in onze jeugd. Gebakken in een pan hebben zij een delicate smaak, maar veel minder uitgesproken dan de echte weidechampignon zaliger gedachtenis. Naar onze ervaring zijn ze niet giftig en ook niet hallucinogeen.

 Voor de wetenschappers noemt hij: reuzenbovist (Langermannia gigantea)

 

 

 

 

 

 

In onze tuin geplaatst heeft zo een paddestoel een ongelooflijke aantrekkingskracht voor slakken. Die komen er op af, aangelokt door de geur vermoedelijk. Bruine naaktslakken komen aangelopen, de grote zijn het snelst. Dan komen de oranjekleurigen. Enkele uren later zijn de huisjesslakken ook daar; met een huis op hun rug zijn ze niet zo snel. Nooit vermoed dat onze tuin zoveel van die vieze beesten herbergt.

 

 


Een verse paddestoel van middelmatige afmetingen op een bord; volstaat voor een groot gezin


Een kleine paddestoel in schijfjes

P.S. Deze reportage werd gemaakt in 2007. Begin 2008 heeft het landbouwbedrijf zijn activiteit gestaakt. Die zomer waren er minder paddestoelen in deze wei, en in 2009 zag ik er geen een. Begin 2010 heeft een aannemer de eerste werken aangevangen voor de bouw van 37 charmante koopwoningen. Spijtig voor de reuzenbovisten. Zouden ze deze ontwikkeling hebben voelen aankomen? Maar, wie weet, na jaren groeit er misschien, in de tuin van een van de nieuwe bewoners, iets dat hij nooit voordien had gezien.


Volgens de voorlopig voorlaatste spelling hoort er een "n" in het midden van een paddestoel.
Volgens deze regel zouden er in Oostduinkerke "peerdenvissers" zijn. Stel u dat eens voor!