fosforescerend

De Zandbakclub

Wonderlijk Oostduinkerke

Het fosforescerend strand

..

 

Jaren geleden, s'avonds laat, wandelden wij in de duisternis over het strand, tot een jongetje riep: mama, kijk ik heb vuur aan mijn voeten!

Zo ontdekten wij het fosforescerend strand.

Wonderlijk is het. Elke stap in het natte zand veroorzaakt een kring van licht die snel groeit tot meer dan een meter en dan verdwijnt. Plonsen in de plassen doet ze oplichten als een vuurwerk. Onvergetelijk is het, maar slechts zelden aanwezig.

Om het te zien: ga naar een donker deel van het strand, bijvoorbeeld tussen Duinpark en Groenendijk, na het invallen van de duisternis, twee-drie dagen na de nieuwe maan. Dan maak je meest kans het phenomeen te zien, want dan is het laag tij en donker zonder maanlicht. Warm of koud, regen of droog maakt geen verschil. Zie je niets, probeer het opnieuw s'anderen daags, of volgend jaar. Het is de moeite om het op te zoeken.

Het licht wordt veroorzaakt door kleine wezentjes: dinoflagellaten, die als een grote wolk in de zee drijven en af en toe aanspoelen op het strand. Wanneer ze verschieten door een schok, doen ze even hun lichtje aan. De naburige dinoflagellaten houden mekaar in het oog, en als er eentje oplicht, dan doen zij het ook. Zo ontstaan de uitdeinende lichtkringen rond een voetstap.

..