,

, , , ,

Oostduinkerke

,

De geschiedenis van het Rodenbachplein

 

Oostduinkerke telt veschillende wijken, zo ondermeer Duinpark, gesticht in 1925 en genoemd naar de maatschappij N.V. Duinpark-Bains. Die maatschappij bezat 89 hectaren aaneensluitende duinengrond, die door haar verkaveld werd met straten en percelen. Zo ontstond op een kleine 100 meter van het strand het Albrecht Rodenbachplein. Het bestond uit een keurig waterpas aangelegd gazon, omringd en afgeschermd van de straat door een brede en mooi aangelegde bakstenen muur, waar jonge kinderen, veilig aan de hand, er met genoegen gebruik van maakten als wandelpad. Op dat gazonpleintje kon men fietsen, tennissen, croquet spelen, maar ook badminton en jokari enz., dat alles veilig beschut van de straat. Die bestond uit grote, witte, speciale plaveien, een Romeinse weg imiterend. Uniek in de gemeente.

 

Het Rodenbachplein was duidelijk het paradepaardje van de N.V.Duinpark dat, zeer sfeervol overkwam met zijn enkele vakantiewoningen, vaak in Cottage-stijl opgetrokken. Verschillende van die villa's werden verhuurd aan B.V.'s van toen, die dan vaak als vakantiegenodigden, andere B.V.'s aanbrachten. Het unieke van het Rodenbachplein bestond eveneens, maar vooral, uit de in modernistische stijl opgetrokken villa "Ter Yde", ontworpen en bewoond door de kunstschilder Robert Buyle. Van het hoekperceel dat hij bezat, maakte hij gebruik om zijn woonst de typische eigenschappen mee te geven van afgeronde hoeken met om deze hoeken meedraaiende vensters. Dit kunstwerk staat er nog steeds maar is bedreigd door de slopershamer.

 

1940. De oorlog brak uit. Er kwam een einde aan de zorgeloze vakantietijd. De kust werd verboden terrein. En ... het pleintje werd een heus mijnenveld. In 1945 werd het zorgvuldig door het Belgisch Leger ontmijnd. Zo ook de ganse buurt. Helaas vielen er enkele doden bij de ontmijners. De schade aan de omliggende was eerder beperkt.

 

Nu kwamen de toeristen en de villabewoners terug, talrijker dan voorheen en brachten leven en animatie in de buurt. Er ontstond een aangename sfeer van spelende kinderen en levenslustige jongeren, die ondermeer de "Zandbakclub" stichtten en tal van activiteiten op stapel zetten, zoals fietstochten, tennistoernooien en avondactiviteiten ten huize van de clubleden ; er werden filmopnamen gemaakt waarbij de omwonenden als acteurs optraden enz. Gelukkige tijd !

 

1933, het gazon op het ommuurde centrale speelplein

1946, een wandelende duin heeft het muurtje bijna volledig overrompeld, zicht vanuit Duinroosje


1949, het gemeentebestuur heeft de duin doen opruimen en het plein binnen de muren terug vlak gemaakt. Op de achtergrond Laagland, nog voor het werd wit geschilderd

1977, De wind heeft het pleintje omgevormd tot een enorme diepe zandbak. Op de achtergrond Laagland, nu wit geverfd en met luikjes

2007, het Rodenbachplein vandaag

De Zandbakclub dankt Mr. en Mevr. A. Cordemans-Cremers voor hun bijdrage tot deze webstek